Rhetorical and Assertive

Click the following to reach on the topic
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to pay for writing essay
    We Proved It (1)

    Make the sentence Rhetorical / Assertive – 01 Mark

    Points to Remember

    1] A rhetorical question is a question asked to make a point, rather than get an answer.

    2] A rhetorical question is a figure of speech which is an interrogative sentence.

    3] A rhetorical question: Begin the answer with Helping Verb, then write sub (Not) and write remaining sentence at last give question mark. (?) 

    Sub +

    4] Assertive Sentence : Make the vice versa: Change words order. 

    5] Use the following words instead of using ‘not’.

    New (1)

    6] Remove Wh- word and make assertive of the remaining sentence.

    Examples of Rhetorical and Assertive Sentences

    1] He’d never visited. (Rewrite as a rhetorical question)

    Check your Answer here

    Ans: Had he ever visited?

    2] You can never quite find. [Rewrite as a rhetorical question]

    Check your Answer here

    Ans: Can you ever quite find?

    3] This colour scheme never failed.

    Check your Answer here

    Ans: Did this colour scheme ever fail?

    4] It was a remarkable place in many ways.

    Check your Answer here

    Ans: Was it not a remarkable place in many ways?

    5] Will you ever see any more of him?

    Check your Answer here

    Ans: You will never see any more of him.

    6] Would it ever do if we were at liberty to box people’s ears?

    Check your Answer here

    Ans: It would never do if we were at liberty to box people’s ears.

    7] Do I intend to suggest a rebuke to conductors generally?

    Check your Answer here

    Ans: I do not intend to suggest a rebuke to conductors generally.

    8] Who can break this law?

    Check your Answer here

    Ans: No one can break this law

    9] Why should I leave home again?

    Check your Answer here

    Ans: I should not leave home again.

    10] No court could administer a law. (Rhetorical Question)

    Check your Answer here

    Ans: Could any court administer a law?

    11] Why can’t we make our India superpower?

    Check your Answer here

    Ans: We can make our India superpower.

    12] Would our fists be idle?

    Check your Answer here

    Ans: Our fists would not be idle

    13] The law cannot become the guardian of our private manners.

    Check your Answer here

    Ans: Can the law become the guardian of our private manners?

    14] No Decalogue could cover the vast area of offences.

    Check your Answer here

    Ans: Could any Decalogue cover the vast area of offences?

    15] There is no law that compels us to say “please”.

    Check your Answer here

    Ans: Is there any law that compels us to say “please”.?

    16] How can a letter contain it?

    Check your Answer here

    Ans: A letter can not contain it

    17] No one has had the experience.

    Check your Answer here

    Ans: Who has had the experience? or Has any one had the experience? .

    18] I haven’t a copper on me.

    Check your Answer here

    Ans: Have I a copper on me?

    19] Could I pay the fare?

    Check your Answer here

    Ans:I could not pay the fare

    20] Do we have courage?

    Check your Answer here

    Ans: We do not have courage.

    ¤Read More ExamplesClick here

    Solve the following online Test.

    #1. It was a remarkable place in many ways. (Rhetorical)

    #2. No court could administer a law. (Rhetorical)

    #3. The astrologer never opened his mouth. (Rhetorical)

    #4. Would it ever do if we were at liberty to box people’s ears? (Assertive)

    #5. We cannot consider them for the patrons of a McDonald’s outlet in Rio. (Rhetorical)

    #6. Would never a policeman lay hands on him? (Assertive)

    #7. Could Mabel tell her? (Assertive)

    #8. I have enjoyed myself enormously. (Rhetorical)

    #9. Why should anybody be happy about being small? (Assertive)

    #10. Are we born only to follow other?

    #11. Can we ever forget those school days? (Assertive)

    Check Your Results/ Marks

    Results

    Congratulations. You have scored more than 70% marks. Arsod Sir

    Thu

     

    Needs to pay attention to the proper use of Rhetorical/Assertive sentences. Arsod Sir

    HD Quiz powered by harmonic design

    HSC Board and Test series Papers for download

    New , 2023 (facebook Post (landscape)) (1)
    Isha Milind Deshpande
    Isha Milind Deshpande
    Formal Student (Maharashtra Topper)
    I owe my success in 12th-grade English to Arsod Sir at Arsod English Classes. I scored 97 marks in English subject due to Arsod Sir's dedication to teaching, in-depth subject knowledge, and unique teaching methods truly set him apart. Due to Arsod Sir, I not only scored 97 marks in English but also was a topper in english. Highly recommended classes in Yavatmal!
    Shubham Raut
    Shubham Raut
    Student of 12th
    Arsod sir is the best teacher for class 12, English. Arsod English classes provide perfect notes as well as clear personal doubts . every week or after topic completion, Sir takes the test and gives suggestions for improvement of answer. Arsod sir's teaching methods is nice. I not only improved my English skills but also developed a genuine love for the subject. Highly recommended!
    Prital Ashok Jaisingpure
    Prital Ashok Jaisingpure
    Student of 12th
    I wanted to express my gratitude for the excellent experience I've had in your English coaching class. The materials provided were comprehensive and well-structured, making the learning process effective. His passion for teaching, personalized attention, and ability to simplify complex concepts are unparalleled.. Thank you for helping me develop my English proficiency!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *