Quiz on Bharat Ratna Dr. Babasaheb Ambedkar

44

1) The ‘Statue of Equality’, Dr. Babasaheb Ambedkar’s the largest statue outside India is in ______

A] America
B] Japan
C] England

Check your Answer here

Answer: Option A] America
Read More – The tallest statue of Dr Babasaheb Ambedkar outside India which has been unveiled in the US stands 19 feet tall in the Maryland suburbs. The statue has been named ‘Statue of Equality’.  This statue is a replica of the world’s largest Ambedkar statue, located in Hyderabad and which stands 125 feet tall. It was crafted by Ram Sutar, who also created Sardar Patel’s ‘Statue of Unity’ in Gujarat.

2) Dr. Babasaheb Ambedkar was born in ________

A] Maharashtra
B] Madhya Pradesh
C] Karnataka

Check your Answer here

Answer: Option B] Madhya Pradesh
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar was born in Mahu, Madhya Pradesh. However, his father was a resident of Ambadwe village in the Ratnagiri which is district of Maharashtra.

3) Dr. Babasaheb Ambedkar was born on ________ 

A] 6 December 1869
B] 14 April 1891
C] January 15, 1889

Check your Answer here

Answer: Option B] 14 April 1891
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar was born on 14 April 1891 in Mahu, Madhya Pradesh, which is now known as Dr. Ambedkar Nagar.
We Proved It (1)

4) Dr. Babasaheb Ambedkar’s father’s name was : ___________

A] Sambha ji Sakpal
B] Maloji Ambedkar
C] Ramji Maloji Sakpal

Check your Answer here

Answer: Option C] Ramji Maloji Sakpal
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar’s father’s name was Ramji Maloji Sakpal and his mother’s name was Bhimabai.

5) Bharat Ratna was given to Dr. Babasaheb Ambedkar in _________

A] 1990
B] 1982
C] 1975

Check your Answer here

Answer: Option A] 1990
Read More – Bharat Ratna was given to Dr. Babasaheb Ambedkar by the government of Vishwanath Pratap Singh in 1990.

6) Where is Dr. Babasaheb Ambedkar’s memorial site, Chaitya Bhoomi located?

A] Mumbai
B] Nagpur
C] Mahu

Check your Answer here

Answer: Option A] Mumbai
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar’s memorial site, Chaitya Bhoomi is in Mumbai, Maharashtra

7) When was drafting committee formed to fame the Indian Constitution of which Dr. Babasaheb Ambedkar was the chairman?

A] 26 January 1950
B] 15 August 1947
C] 29 August 1947

Check your Answer here

Answer: Option C] 29 August 1947
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar was the chairman of the drafting committee to form the Indian Constitution which was formed on 29 August 1947.

8) Which of the following book has been written by Dr.  Babasaheb Ambedkar?

A] Gandhi, Nehru, and Tagore
B] The problem of Rs: Origin and solution
C] Pakistan and India

Check your Answer here

Answer: Option B] The problem of Rs: Origin and solution
Read More – The Problem of Rupee is 257-page long paper written by Babasaheb Ambedkar that he presented as his Doctoral thesis at the London School of Economics (LSE) in March 1923. In it, Dr. Baba Saheb Ambedkar tried to explain the troubles that were associated with the national currency of India – the Rupee.

9) Who participated in all three round table conferences?
A] L.B. Shastri
B] Dr. Babasaheb Ambedkar

C] Mahatma Gandhi

Check your Answer here

Answer: Option B] Dr. Babasaheb Ambedkar
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar participated in all three Round Table Conferences. Gandhiji participated only in the Second Round Table Conference from the Congress side.

10) When did Dr. Babasaheb Ambedkar conduct the “Satyagraha for drinking water”?

A] 20 March 1927
B] 20 March 1928
C] 20 March 1929

Check your Answer here

Answer: Option A] 20 March 1927
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar was the first and only Satyagrahi to conduct “Satyagraha for drinking water”. On 20 March 1927, he also organized a satyagraha in the city of ‘Mahad’ to get the untouchable community the right to take water from the city’s Chavdar tale.

11) When did Dr. Babasaheb Ambedkar establish the ‘Bahishkrit Hitakarini Sabha’?

A] in 1924
B] in 1947
C] in 1950

Check your Answer here

Answer: Option A] in 1924
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar established The ‘Bahishkrit Hitakarini Sabha’ in 1924 as an attempt to promote and uplift the education of untouchables.

12) The Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has announced a tour package named ‘Babasaheb Ambedkar Yatra’. is a part of ______________
A] Dekho Apna Desh
B] Bhim Yatra
C] Education tour

Check your Answer here

Answer: Option A] Dekho Apna Desh
Read More – This tour package covers some essay on brain sites associated with the life of Dr. Babasaheb Ambedkar including Dr. Ambedkar Nagar, Nagpur, Sanchi, Varanasi, Gaya, Rajgir, and Nalanda. The tour is part of the ‘Dekho Apna Desh’ initiative to promote domestic tourism.

List of 1000 Verbs forms - Click here

13) Which of the following magazine was launched by Dr. Babasaheb Ambedkar?

A] Saraswati
B] Gulam Bharat
C] Janata

Check your Answer here

Answer: Option C] Janata
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar brought out five journals namely; Bahishkrit Bharat, Mooknayak, Samata, Prabuddh Bharat, and Janata in order to protect the rights of Dalits.

14) _______ is a major achievement of Dr Babasaheb Ambedkar in the field of education?
A] Establishment of the Indian Institutes of Technology (IITs)
B] Introduction of the Right to Education Act
C] Promotion of adult literacy programs

Check your Answer here

Answer: Option B] Introduction of the Right to Education Act
Read More – Dr Babasaheb Ambedkar was convinced that primary education is very important for the vulnerable sections as it provides them the necessary platform to enter into public life. He recognised the importance of education in shaping the future of the nation and suggested steps to develop primary education for all sections during 1927 in his Legislative Council Debates in the Bombay Assembly.

15) Which birth anniversary of Dr. B.R. Ambedkar was celebrated on 14 April 2024?
A] 132nd
B] 133rd
C] 134th

Check your Answer here

Answer: Option B] 133rd
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar was born on April 14, 1891, in Mhow, India.

16) Who was the first Law and Justice Minister of Independent India?
A] Sardar Patel
B] L. b. Shastri
C] Dr. Babasaheb Ambedkar

Check your Answer here

Answer: Option C] Dr.Babasaheb Ambedkar
Read More – After gaining independence from the British rule, Ambedkar was invited to become the first Law and Justice Minister, an offer he accepted. He was later appointed to draft India’s first Constitution to which he obliged, and thus the Constitution of India came into existence.

17) Which service did Dr. Babasaheb Ambedkar join?
A] Baroda Public Service
B] Indian Foreign Service
C] Indian Civil Service

Check your Answer here

Answer: Option A] Baroda Public Service
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar completed his graduation at Elphinston College, Mumbai, for which he was getting a scholarship from His Highness Sayajirao Gaikwad of Baroda. After his graduation, he had to join Baroda Sansthan according to the bond.

18) “I was born in Hinduism but I will not die as a Hindu” Dr. Babasaheb Ambedkar announced on ____________
A] April 14, 1935.
B] December 06, 1935,
C] October 13, 1935,

Check your Answer here

Answer: Option C] October 13, 1935,
Read More – On October 13, 1935, a provincial conference of the depressed classes was held a Yeola in Nasik District. In this conference, Dr. Babasaheb Ambedkar announced. “I was born in Hinduism but I will not die as a Hindu” Thousands of his followers supported his decision.

19) Dr. Babasaheb Ambedkar converted to Buddhism in Nagpur on October 14, 1956, at __________
A] Deeksha Bhoomi
B] Chaitya Bhoomi
C] Nag Bhoomi

Check your Answer here

Answer: Option A] Deeksha Bhoomi
Read More – Dr. Babasaheb Ambedkar converted to Buddhism in Nagpur on October 14, 1956, at Deeksha Bhoomion the Dhammachakra Pravartan Din on Sunday, the day of Vijayadashmi Dussehra, for on this day in 1956, millions of Dalits “broke the shackles of Hindu religion and converted to Buddhism,”

20) Dr. Babasaheb Ambedkar’s death anniversary is observed as __________
A] Chaitya Diwas
B] Student Diwas
C] Mahaparinirvan Diwas

Check your Answer here

Answer: Option C] Mahaparinirvan Diwas
Read More – Annually, December 6, (1965/age 65) the date Babasaheb died, is marked as Mahaparinirvan Diwas.

HSC Board and Test series Papers for download

New , 2023 (facebook Post (landscape)) (1)
Isha Milind Deshpande
Isha Milind Deshpande
Formal Student (Maharashtra Topper)
I owe my success in 12th-grade English to Arsod Sir at Arsod English Classes. I scored 97 marks in English subject due to Arsod Sir's dedication to teaching, in-depth subject knowledge, and unique teaching methods truly set him apart. Due to Arsod Sir, I not only scored 97 marks in English but also was a topper in english. Highly recommended classes in Yavatmal!
Shubham Raut
Shubham Raut
Student of 12th
Arsod sir is the best teacher for class 12, English. Arsod English classes provide perfect notes as well as clear personal doubts . every week or after topic completion, Sir takes the test and gives suggestions for improvement of answer. Arsod sir's teaching methods is nice. I not only improved my English skills but also developed a genuine love for the subject. Highly recommended!
Prital Ashok Jaisingpure
Prital Ashok Jaisingpure
Student of 12th
I wanted to express my gratitude for the excellent experience I've had in your English coaching class. The materials provided were comprehensive and well-structured, making the learning process effective. His passion for teaching, personalized attention, and ability to simplify complex concepts are unparalleled.. Thank you for helping me develop my English proficiency!
  • Online & Offline Classes

    Students can attend online or offline classes according to their convenience. Limited strength in each batch. Modern, innovative concepts based but simple teaching method. Disciplined and highly feasible learning environment.

  • Excellent Previous Result

    Every year 100% result. In the exam of 2022, our two students are highest in Maharashtra. Completion of syllabus within stipulated time period..

  • Quality Study Material

    Notes of all chapters, poems, and novels are provided in pdf and printed form. From the content rich notes learn tips, tricks and strategies.

  • Regular Weekly Revision Tests

    We conduct regular offline test on each and every topic, daily online test. Regular doubt clearing sessions. Every Sunday special classes for weak students.

  • Long Teaching Experience

    More than 37 years' teaching experience. Student centered and Exam oriented teaching as well as individual attention.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *